2022-10-04T00:00:00+01:00
Loading Events
  • This event has passed.

Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură în parteneriat cu Ambasada României în Viena organizează concertul Romanian Music Journey.

Detalii TBA.

 

În perioada 19 – 27 octombrie 2021, trei muzicieni de top ai scenei muzicale internaționale – soprana Rodica Vica (România/Austria), violonista Clara Cernat (România/Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța) – se reunesc în cadrul seriei de concerte-conversații „Romanian Music Journey”. Turneul  va avea loc în 5 orașe europene: Montauban (Franța), Viena (Austria), Iași, București și Cluj-Napoca (România).

Proiectul aduce un concept inovativ: concertul-conversație, astfel încât cei 3 muzicieni să se poată adresa atât publicului internațional larg, cât și publicului tânăr; publicului cu educație muzicală, cât și celui care abia descoperă gustul muzicii clasice, spre a-i familiariza cu compozițiile prezentate în program. Astfel, publicul din cele 5 orașe ale turneului vor fi „părtașii unei conversații” cu tema „De ce europenii iubesc muzica românească” introducându-l, astfel, în lumea muzicii românești, facilitând – pentru unii pentru prima dată – „întâlnirea” cu  o parte dintre cei mai importanți compozitori români și legăturile lor cu lumea muzicală europeană, această incursiune setând noi criterii și reguli de conduită ale publicului meloman în fața actului artistic.

Romanian Music Journey” își propune să promoveze muzica cultă românească în rândul publicului tânăr, atât prin selectarea unor spații dedicate acestuia (Conservatorul de Muzică – Montauban) sau a unor parteneri strategici (Universitatea Națională de Arte George Enescu – Iași) cât și prin discuțiile libere, purtate la finalul concertelor.

Programul turneului „Romanian Music Journey” propune o retrospectivă a muzicii clasice românești pentru voce, vioară și pian, încercând să marcheze, în 2021, omagierea unora dintre cei mai importanți compozitori români: George Enescu (140 de ani de la naștere), Eduard Caudella (180 de ani de la naștere), Mihail Jora (130 de ani de la naștere și 50 de ani de la moarte), Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere) etc. De asemenea, programul turneului evidențiază, prin intermediul muzicii, parcursul vieții românești de la naștere și până la moarte, un parcurs identitar ce pornește de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile distincte ale lui George Enescu și măiestria inegalabilă a cântecelor Mariei Tănase și ajungând până la muzica adusă în actualitate de către renumitul compozitor și pianist francez Thierry Huillet, care – îndrăgostit de muzica românească – a compus, împreună cu violonista Clara Cernat, mai multe Rapsodii pentru vioară și pian pe teme românești.